Titanic Vals (09.06)

PreviewImage

Pe data de 9 iunie, ora 18:30 la Teatrul Național Satiricus I.L. Caragiale va avea loc o nouă premieră de zile mari: celebra comedie a lui Tudor Mușatescu „Titanic Vals” .

Aici poți cumpăra bilete prin Voucherul Cultural!
Vezi instrucțiunea pas cu pas aici.


Piesele de teatru ale lui Tudor Mușatescu, în deosebi comediile „Titanic Vals", ”... escu" și melodrama „Visul unei nopți de iarna", s-au bucurat de un succes constant atât în România, cât și în străinătate, „Titanic Vals” si ”... escu” fiind și ecranizate

„Titanic vals” este o comedie în trei acte. Un om bun, Spirache, și fiica lui, Gena, de la altă soție, care se sacrifică pentru sora sa vitregă, luându-și asupra sarcina nelegitimă a surorii.

Spirache este funcționar la prefectură, om cu familie grea. El moștenește deodată 50 de milioane de lei, și nu se sperie de acest lucru.

El încearcă sa împace lumea din jurul său. Odată, își cumpără o pălărie de 400 de lei, și fiindcă i se pare că a fost păcălit cu 100 de lei, minte acasă că a luat-o cu mai puțin. Dar oricât de mică e suma mărturisită, familia îi spune că s-a păcălit.

Momentul culminant este acela al alegerii lui Spirache ca deputat. Familia luptă pentru candidatura lui, Spirache însă vrea să se eschiveze, și în cele din urmă îi roagă pe alegători să nu-l aleagă.

 Rezultatul e neașteptat. Alegătorii sunt încântați de sinceritatea lui, îl votează, și Spirache salvează astfel, toată lista compromisă, trecând drept un mare politician.

Despre această lucrare a sa, Tudor Mușatescu se confesa în presa timpului: „Am fost întrebat de multe ori dacă personajele din Titanic-Vals şi subiectul piesei au existat în realitate sau (au) vreo înrudire directă cu oameni și fapte petrecute aievea.

Da, au existat, și tot ce se întâmplă în Titanic Vals s-a întâmplat în realitate, și chiar la Câmpulung. Firește, nu toate faptele s-au petrecut în cadrul aceleiași familii. Moștenirea lui Tache Necşulescu – mort nu într-un naufragiu ci de moarte bună – a rămas unei familii sărace de funcționar la prefectură, ca Spirache; dar dragostea Mizei cu locotenentul de cavalerie s-a petrecut în cu totul altă familie.

 După cum în altă familie soacra și nevasta au plătit ca să-și vadă ginerele și soțul ajuns deputat fără știrea și voia lui. Din toate aceste frânturi din viață, trăite disparat, am făcut povestea unitară a unei singure familii, agitată – comic sau dramatic – de felurite întâmplări și frământată de diverse sentimente onorabile sau de condamnat.”

Atenție!

  • Începutul spectacolului la ora 18:30;
  • Durata spectacolului 105 min
  • Spectacolul se va desfășura în Sala Mare a teatrului;
  • Genul: Comedie
Chișinău, str. Mihai Eminescu, 55
70 - 150 Lei
+37322896499

Evenimente similare