„Locurile trebuie știute” sau ce să le arătăm turiștilor la Chișinău

Când locuiești la Paris, știi exact ce să le arăți prietenilor tăi străini. Iar când locuiești la Chișinău, această întrebare provoacă stupoare. De aceea, haideți să vedem unde putem să-i ducem pe oaspeții noștri străini în capitală.

De unde să începeți?

În ochii turiștilor, Moldova este o țară exotică. Nu toți au auzit de ea, iar unii chiar o confundă cu Insulele Maldive. Așa că începeți excursia cu un scurt tur al muzeelor: „Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală”, „Muzeul Național de Istorie a Moldovei” și „Muzeul Național de Istorie din Chișinău”. Un bilet de intrare costă nu mai mult de 10 lei, iar oportunitatea de a vedea exponate naționale rare este de neprețuit. 

În Chișinău, istoria este păstrată nu numai de muzee, ci și de biserici. Știați că în capitală activează peste 80 de biserici? Nu este necesar să mergeți la fiecare, dar patru dintre ele merită vizitate: Biserica Adormirea Maicii Domnului, unde se păstrează iconostasul secolului al XVIII-lea, Biserica Măzărache, care a fost fondată în anul 1752 - locul de întemeiere al Chișinăului, Biserica lui Constantin și Elena, care păstrează stilul vechi moldovenesc și Biserica Sf. Pantelimon - cea mai frumoasă biserică din piatră din Chișinău.

Unde să luați masa?

Când vi se va face foame, să treceți neapărat pe „La Placinte”. Această rețea de cafenele cu bucătărie națională poate fi găsită în fiecare sector al orașului. Ea dispune de o gamă largă de bucate moldovenești la prețuri accesibile.

Dacă doriți să organizați o cină specială, rezervați o masă la unul dintre restaurantele „La Taifas”, „Vatra Neamului” sau „Acasă la mama”, care gătesc bucate din bucătăria tradițională, după rețete bătrânești. Bucătăria restaurantului „La Taifas” este exclusiv moldovenească, iar bucatele sunt pregătite din produsele autohtone. Un mic bonus: dacă veți alege un loc în holul principal, veți putea urmări cum se coace pâinea de casă.

Pe unde să vă plimbați?

După un mic dejun copios, prânz sau cină, puteți ieși la o plimbare. În Chișinău există multe parcuri. Începeți cu parcul central, Aleea clasicilor și monumentul lui Ștefan cel Mare - simbolul Chișinăului. Nu uitați să treceți și pe la „Arbatul” de la Sala cu Orgă pentru a cumpăra suvenire de la artiștii și meșterii locali. Stați la kilometrul zero de lângă oficiul poștal central și vizitați Piața Centrală, pentru a simți adevăratul colorit al localnicilor.

Doriți să faceți câteva fotografii frumoase? Atunci, puteți vizita Rotunda din parcul „Valea Morilor”. De acolo, se desprinde o priveliște magnifică a lacului. Iar dacă doriți ca oaspeții dvs. să rămână cu impresii de neuitat, duceți-i în „Valea Trandafirilor” la parcul de distracții. Unele dintre aparatele de joc s-au păstrat încă de pe timpul URSS.

Unde să stați la un pahar de vorbă?

În Moldova, vinul este un produs alimentar și mândria națională, cu care nu ne este rușine să facem cunoștință și turiștilor. Nu departe de Chișinău există două vinării, unde merită să mergeți cu o companie mai mare de oameni.

Galeriile subterane de vinuri „Cricova” sunt cea mai renumită destinație de turism vitivinicol. Aici vin delegații străine, se organizează întâlniri neoficiale la cel mai înalt nivel. La „Cricova” se păstrează multe colecții personale de vinuri ale multor președinți și celebrități.

De asemenea, merită să vizitați și „Mileștii Mici”, de dragul a celor 1,5 milioane de sticle de vin, combinate în cea mai mare colecție de vinuri din lume. „Colecția de Aur” din Moldova a fost inclusă în Cartea Recordurilor Guinness. „Mileștii Mici” are și un orășel subteran, ale cărui străzi poartă numele diferitelor soiuri de vin.

Acestea sunt doar câteva dintre traseele posibile. Programul dvs. depinde de preferințele personale. Dacă prietenii dvs. iubesc arta și istoria, atunci, muzeele și galeriile de artă din capitală vă stau la dispoziție. Dacă au venit de dragul unui gastro tur - alegeți restaurantele și cafenele pe plac, iar dacă doriți să le arăți oaspeților viața de noapte a Chișinăului - mergeți la cluburile de noapte. Afisha.md vă poate ajuta să alegeți cele mai interesante localuri și locații, iar Map.md vă va ajuta să ajungeți la ele!

source:Afisha.md
1