Teatru – o artă nemuritoare

Pe 27 martie, actorii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Teatrului. În pofida faptului că teatrele au existat în toate perioadele de timp și în toate colțurile pământului, această sărbătoare a apărut oficial abia în anul 1961.

Astfel, s-a hotărât să fie exprimată aprecierea și recunoștința față de dramaturgii, regizorii și actorii, precum și față de restul oamenilor, care și-au legat destinele de scena teatrală.

Teatrul este o artă veșnică. Istoria acestuia a început din cele mai vechi timpuri, când oamenii credeau în vechii zei și muze, creaturi mitice și eroi divini. Publicul a început încă pe atunci să rămână fascinat de scenele rafinate și de complexitatea destinelor umane, pe care actorii le demonstrau atât de viu, deschis și clar de pe scenă.

În epoca contemporană, oamenii acordă tot mai mult din timpul lor Internetului, televiziunii și cinematografului. De aceea, întrebarea - „Vă place teatrul?“ - puțin probabil că va aduna o mulțime de reacții pozitive. Cu toate acestea, teatrul încă trăiește. El se află în permanentă schimbare, se apropie din ce în ce mai mult de spectator, devine mai clar și mai realist, iar lumea din spatele cortinei, rămâne la fel de nestrăbătută, misterioasă și atrăgătoare.

Acesta combină într-un mod surprinzător subtilitatea și dinamismul, umilința și vanitatea, simplitatea și patosul. Spectacolele live, în care nu există loc pentru greșeli și dubluri repetate, continuă să-l cucerească pe spectator, să-l facă să simtă povestea împreună cu personajele sale.

De ce teatrul va fi relevant în orice perioadă de timp? Pentru că teatrul este libertate. Libertate în gândire și, în același timp, în insinuarea acesteia. Libertate în exprimare și în percepție. Teatrul permite spectatorilor să facă singuri concluziile, să obțină lecțiile și emoțiile pe care vor să le trăiască.

Aflându-se în întunericul confortabil al auditoriului, spectatorul se poate scufunda complet în atmosfera de pe scenă și trăi rolurile împreună cu actorii. În aceste momente nu există nici o agitație a lumii din afară, există doar spectatorul, povestea și emoțiile!

Ziua Internațională a Teatrului este o mare oportunitate pentru noi, ca spectatori, să aderăm la această artă veșnică, frumoasă, subtilă și întotdeauna pură.

În pofida faptului că Moldova nu se numără printre cele mai mari centre mondiale de artă teatrală, în țara noastră există mulți regizori și actori talentați! În Chișinău activează aproximativ 15 teatre, fiecare dintre acestea fiind gata să ofere ceva interesant, nou și excepțional publicului rafinat. Pe site-ul afisha.md, în secțiunea „Spectacole” puteți găsi o gamă largă de spectacole și piese de teatru. Cu ajutorul nostru, vă va fi mai ușor să vă planificați activitățile culturale!

source:Afisha.md
0