Top 7 cele mai frumoase filme bazate pe cărți scrise de autori contemporani

Nu-i o noutate faptul că astăzi noile tehnologii câștigă tot mai multă popularitate și că oamenii au devenit atrași de imagini mai mult decât de text. Din aceste motive, cărțile tipărite au deseori de suferit, multe romane devenind cunoscute doar după ce au fost ecranizate.

Știați că foarte multe dintre filmele celebre și îndrăgite de privitori sunt inspirate din cărți și că la baza lor stau romane ale unor scriitori mai mult sau mai puțin cunoscuți? Mai jos sunt prezentate 7 dintre cele mai frumoase filme bazate pe romane scrise de autori contemporani.

”Hoțul de cărți”  - un roman impresionant scris de autorul australian Markus Zusak. 

Acțiunea se petrece în Germania, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Fiind comuniști și aflându-se în pericol, părinții lui Liesel, protagonista cărții, au trimis-o spre adopție unui cuplu modest, fără copii. Viața lor este dictată în totalitate de regimul nazist, iar în acest context de război și tragedie, fetița a fost nevoită să se maturizeze înainte de vreme. 

Tatăl adoptiv, cu care își creează o relație mai mult decât specială, o învață să citească, astfel fata a început să fure cărți, iar citind, se refugia în alte lumi. La un moment dat, mânată fiind de bunătate și omenie, familia își asumă un risc enorm pentru acea perioadă: adăpostește un evreu în beciul casei. Luarea acestei decizii face ca lucrurile să se complice foarte mult și, în același timp, dă naștere unei povești absolut emoționante! Ecranizarea romanului a fost realizată de regizorul Brian Percival în anul 2013. Deși nu a păstrat întreaga profunzime a poveștii, filmul este la fel de captivant și emoționant. 

”Trei metri deasupra cerului” - este un film inspirat de romanul ”Tre metri sopra il cielo” al scriitorului italian Federico Moccia, publicat în 1992.  

Povestea emoționantă are la bază relația dintre doi îndrăgostiți care au vieți total diferite: Babi, o elevă exemplară la o școală privată și Hugo Olievera (Hache), un tip pasionat de motociclete, curse și viteză, care duce o viața nu tocmai liniștită. Deși părinții fetei sunt împotriva relației lor, aceștia se lasă duși de valul unei iubiri nebune, înving obstacolele care apar în cale și trăiesc momente ireal de frumoase. La un moment dat, însă, lucrurile iau o altă întorsătură, iar povestea de dragoste ajunge pe marginea unei prăpastii. 

„Never Let Me Go” – „Să nu mă părăsești” - un film bazat pe cartea cu același titlu al cărei autor este Kazuo Ishiguro, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură 2017. 

Romanul prezintă o poveste emoționantă despre iubire, pierderi și adevăruri ascunse, căutând răspunsul la întrebarea: ”Ce anume ne face umani?” Kathy, Tommy și Ruth trăiesc într-o lume distopică, își petrec copilăria la Hailsham, internat englezesc, aparent idilic. Când devin tineri adulți, ei părăsesc adăpostul școlii și descoperă adevărul despre destinul lor. Ei trebuie să înfrunte atât puternicele sentimente de iubire, gelozie și trădare care amenință să îi despartă, cât și teribila soartă ce îi așteaptă.

„Eat, Pray, Love”  – „Mănâncă, Roagă-te, Iubește”  - este un film lansat în 2010, bazat pe romanul scriitoarei americane Elizabeth Gilbert, publicat în 2006. 

După ce divorțează, Liz Gilber, se concediază și se avântă spre luarea unei decizii importante: să-și schimbe radical viața. Ea lasă în urmă rutina și monotonia, își ia adio de la zona de confort și o pornește în lumea mare. În timpul călătoriei sale, ea începe să vadă viața cu alți ochi, se regăsește pe sine însăși și învață să se bucure de lucrurile simple.

Savurează din plin mâncarea italienească, se supune cu evlavie rugăciunilor din India și, într-un final, aflându-se în Bali, în viața ei se ivește o iubire care îi dă aripi și îi oferă echilibrul și liniștea pe care le căuta. 

”Fata din tren”  - este un thriller scris de autoarea britanică Paula Hawkins în anul 2015. 

Romanul este de factură psihologică, o carte care te ține cu adevărat în suspans.

Protagonista romanului ”Fata din tren” este Rachel, o femeie căreia dependența de alcool i-a furat căsnicia și i-a distrus fericirea. Fostul ei soț și-a refăcut viața cu amanta, aceasta oferindu-i ceea ce Rachel n-a reușit să-i ofere - un copil. Rachel lucrează în Londra și în fiecare dimineață, trenul cu care ajunge până acolo, se oprește la un semnal defect mereu în același loc, de unde poate vedea casa unui cuplu, în viziunea ei, ”perfect”. Rachel nu-i cunoaște pe cei doi, dar de-a lungul zilelor ea își imaginează totul despre viața lor. Într-o zi, ea surprinde la terasa celor doi un detaliu care îi trezește o mulțime de întrebări. De aici pornește o poveste învăluită în suspans, cu diferite întorsături de situații care zăpăcesc cititorul și îi stimulează curiozitatea într-un mod surprinzător. Filmul ”Fata din tren”, regizat de Tate Taylor și lansat pe 20 septembrie 2016, a avut de asemenea un succes deosebit. 

”Băiatul cu pijamale în dungi” - este o ficțiune istorică semnată de John Boyne.

Romanul este publicat în 2006 și are la bază povestea unui băiețel german pe nume Bruno. Acțiunea se desfășoară pe vremea Germaniei naziste. Tatăl băiatului a primit o slujbă foarte importantă, astfel, întreaga familie a fost nevoită să se mute departe de oraș, într-un loc pustiu. În împrejurime nu se găsesc alte case, în schimb, în spatele unor garduri nesfârșite din sârmă ghimpată, se află o mulțime de oameni îmbrăcați în pijamale în dungi. Acele imense spații îngrădite, erau desigur, lagăre în care își găseau sfârșitul mii de evrei, doar că micul protagonist, Bruno, este prea mic pentru a-și da seama de acest lucru. Tocmai acest detaliu, face ca romanul să fie unul incredibil de emoționant. Inocența băiatului, curajul și inima buna a acestuia crează o poveste incredibil de tristă. 

Cartea ”Băiatul cu pijamale în dungi” s-a vândut în întreaga lume, în peste 2,5 milioane de exemplare și a fost ecranizată în anul 2008 de către Mark Herman, fiind, chiar și azi, unul dintre cele mai populare filme despre evrei.

”Înainte să te cunosc” este un film inspirat bestsellerul scriitoarei engleze JoJo Moyes și urmărește povestea lui Lou și a lui Will. 

Lou este o simplă tânără plină de viață iar Will este un bărbat de succes, care după un grav accident a ajuns în scaunul cu rotile. Situația în care a nimerit, îl face pe Will să-și piardă bucuria de a trăi, acesta începe să zâmbească din ce în ce mai rar și pare că nimeni și nimic nu va putea să-i readucă fericirea. Asta până în ziua în care o angajează pe Lou ca infirmieră personală. Deși la început i se părea o fată prea naivă și copilăroasă, cu timpul, Will ”se molipsește” de inocența ei, iar într-un final, se lasă cucerit pe deplin cu sinceritatea, setea de viață și creativitatea ei. Filmul a fost regizat de către Thea Sharrock și a fost lansat în 2016. 

source:Afisha.md
0