Ziua îndrăgostiților: cele mai interesante curiozități

Ziua Îndrăgostiților sau Sfântul Valentin, se sărbătorește în fiecare an pe data de 14 februarie. În această zi, majoritatea oamenilor se gândesc la persoanele iubite, la sentimentele pe care le au față de acestea și la cadourile cu care doresc să le bucure.

Dar câteodată este benefic să ne eschivăm de la euforia aceasta amoroasă și să aflăm ceva nou și interesant despre Ziua Îndrăgostiților. De aceea, în ziua de 14 februarie, echipa noastră dorește să vă surprindă cu câteva curiozități despre această sărbătoare.

1. Știați că pe 14 februarie nu se sărbătorește doar Ziua Îndrăgostiților? În afară de Sfântul Valentin, mai este marcată și Ziua Internațională a Programatorilor, Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți (International Book Giving Day), iar dacă nu sunteți căsătoriți, puteți serba și „Singles Awareness Day” – ziua care demonstrează faptul că nu e neapărat să fiți căsătoriți pentru a fi fericiți. Tot în această zi a fost fondat și serviciul „YouTube” și s-a născut poetul român Grigore Vieru.

2. De fapt, sărbătoarea celebrată în prezent de către cupluri, a fost mai întâi dedicată celibatarilor. 14  februarie era o ocazie deosebită pentru fetele și băieții necăsătoriți să-și găsească sufletul pereche. În special fetele, se ascundeau după apusul soarelui pe străzile întunecate, în speranța să fie descoperite de băieții cu același statut. Pasul următor era ca acei care se găseau unul pe altul, să se căsătorească.

3. În limba engleză, există expresia „to wear your heart on your sleeve”, ceea ce înseamnă „a purta inima pe mânecă". Această expresie mai este asociată cu Ziua Îndrăgostiților. În Evul Mediu, în această zi, fetele și tinerii necăsătoriți își scriau numele pe o bucată de hârtie și o aruncau într-un ulcior. Apoi urma o tragere la sorți și, prin urmare, fiecare afla numele viitoarei sale jumătăți. După aceea, trebuiau să poarte acest nume pe mânecă timp de o săptămână pentru ca totul să se îndeplinească.

4. Indiferent cât de straniu ar părea, în Japonia, Ziua Îndrăgostiților este doar sărbătoarea bărbaților. În această zi, jumătatea ”puternică” este inundată de cadouri, felicitări și ciocolată preparată manual de către femei. O lună mai târziu, japonezii sărbătoresc „White Day”, zi în care e rândul bărbaților să bucure femeile cu atenție, adorație și surprize plăcute.

5. În secolul al XVI-lea, fetele necăsătorite din Anglia, în ajunul zilei de 14 februarie, mâncau câte un ou fiert cu tot cu coajă, deoarece o legendă locală spunea că astfel îl vor visa pe viitorul soț.

6. În Germania, fetele tinere sădeau ceapă într-un ghiveci, legând de fiecare arpagică câte un bilețel cu numele unui băiat. Se credea că fata se va mărita cu băiatul „a cărui arpagică" va răsări prima.

7. Autoritățile din Verona, orașul în care au trăit îndrăgostiții Romeo și Julieta, primesc anual, de Ziua Îndrăgostiților, în jur de 1000 de scrisori adresate Julietei.

8. De obicei, 14 februarie este unica zi din an când bărbații cumpără în jur de 73% din totalul buchetelor de flori și scot din buzunar de două ori mai mult decât femeile pentru cadouri. De asemenea, în toată lumea se vând peste un miliard de felicitări.

9. În această zi se desfășoară un număr mare de ceremonii de nuntă. În plus, cresc impresionant și vânzările de contraceptive, iar în luna martie, în farmaciile din întreaga lume, crește și numărul vânzărilor de teste de sarcină :)

10. Apropo, în conformitate cu credința galeză, se consideră că dacă un copil se naște de Ziua Îndrăgostiților, acesta va fi un amant și un iubit de invidiat.

11. În Arabia Saudită, Iran, Malaezia și Uzbekistan, sărbătorirea Zilei Îndrăgostiților a fost interzisă, motivul fiind incompatibilitatea cu valorile islamice. Autoritățile consideră că această sărbătoare amenință răspândirea culturii occidentale și dezvoltă un comportament imoral.

12. Recordurile înregistrate pe 14 februarie: în această zi, în anul 2001, 34 cupluri din 22 țări ale lumii au făcut schimb de jurăminte de nuntă sub apă, la o adâncime de zece metri. Aceasta s-a întâmplat în apropierea insulei Kradan din sudul Thailandei. În prezent, acest eveniment este menționat în Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mare căsătorie subacvatică. Iar în anul 2010, în Mexico, a fost înregistrat un record mondial pentru cel mai masiv sărut, la care au participat aproape 40 de mii de oameni.

Deci, să fie iubire! Și nu uitați, de Ziua Îndrăgostiților cea mai importantă declarație de dragoste pe care o faceți trebuie să fie cea adresată vouă înșivă.

source:Afisha.md
1