7 lucruri care nu sunt reale în mini-seria HBO „Chernobyl”

”Cernobyl” este în continuare, pe IMDB, cel mai bun serial din istorie, cu o medie de 9,7/10 după ce peste 100.000 de mii de oameni și-au spus părerea.

Jurnaliștii de la Business Insider au făcut o analiză a scenariului și a lucrurilor care s-au întâmplat/nu s-au întâmplat în realitate la Cernobîl, transmite virginradio.ro. Acestea sunt cele mai importante lucruri:

1. Fumul negru de deasupra reactorului care a explodat la Chernobyl ar fi trebuit să fie mai degrabă alb, din cauza vaporilor de apă eliberați în aer.

2. Zharkov, cel care este jucat de Donald Sumpter, este un personaj care nu a existat în realitate.

3. Comparația lui Legasov privind explozia de la Cernobyl și bombardarea de la Hiroshima nu are neapărat o acoperire științifică, fiind încă neclar dacă cele două evenimente se pot compara și dacă, într-adevăr, radiațiile de la explozie au fost de două ori mai mari decât cele din Japonia.

4. În episodul 2, un elicopter se prăbușește deaspura reactorului deschis de la Chernobyl. Evenimentul a avut într-adevăr loc, însă regizorii mini-seriei au decis să îl mute din punct de vedere cronologic mult mai devreme.

5. Cercetătorul Ulana Khomyuk nu a existat niciodată. La fel cum scrie și la finalul mini-seriei, personajul înglobează o echipă destul de la mare de cercetători care au lucrat la centrala nucleară de la Cernobyl.

6. În cel mai comic moment al seriei, minerii aduși pentru a ajuta la săparea unui tunel spre mijlocul reactorului, au renunțat la haine. Se poate ca unii din mineri să fi făcut asta, dar până și regizorul Mazin recunoaște că aceasta poate fi o exagerare.

7. Prietenia aparentă ce se dezvoltă între Boris Shcherbina, trimisul statului la Cernobyl și profesorul și cercetătorul Legasov este aproape improbabilă, neexistând vreo probă în acest sens.

Analiza video detaliată, mai jos: