Dor de casă: Documentarul despre migrația moldovenilor, prezentat de Diana Vlas

Publicat: 20 aprilie 2023

"Dor de casă": Documentarul despre migrația moldovenilor, prezentat de Diana Vlas

Regizoarea Diana Vlas a prezentat documentarul său "Dor de casă", care explorează povestile a trei familii moldovenești întoarse acasă după ani de migrație. Filmul a fost realizat cu sprijinul OWH Studio, PNUD și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și a fost filmat timp de opt luni și trei anotimpuri în satul Izvoare, raionul Florești.

În "Dor de casă", echipa de filmare a colectat poveștile migranților prin discuții cu persoane care lucrează sau au lucrat peste hotare sau care au rude și prieteni în afara țării. Filmul redă emoțiile migranților care se întorc acasă și prezintă realitatea din satele Moldovei dintr-un unghi mai puțin obișnuit.

"Dor de casă": Documentarul despre migrația moldovenilor, prezentat de Diana Vlas

"Dorul de casă" este o noțiune comună pentru majoritatea familiilor din Republica Moldova, iar filmul oferă un mesaj puternic pentru moldovenii din diaspora. Datorită cererii mari de distribuire online, documentarul a fost pus la dispoziția publicului pe YouTube.

"Dor de casă": Documentarul despre migrația moldovenilor, prezentat de Diana Vlas

Diana Vlas a prezentat inițial ideea filmului în cadrul inițiativei WeDocMigration, organizată de OWH Studio, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, unde a primit susținerea necesară pentru realizarea peliculei.

Acest documentar impresionant este o explorare profundă a unui subiect sensibil pentru mulți moldoveni și reprezintă o contribuție valoroasă la conversația globală despre migrație și dorul de casă.

source:Afisha.md
0