Jodie Foster, invitatul special al ceremoniei de deschidere la Cannes

Jodie Foster, actriță, regizoare şi laureata trofeului Palme d'or onorific, va fi invitatul special al ceremoniei de deschidere a celei de-a 74-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat miercuri organizatorii.

Ceremonia va avea loc la Palais des Festivals pe 6 iulie. Foster va deschide festivalul programat să aibă loc până pe 17 iulie, când vor fi anunţate premiile acordate de juriul condus de cineastul american Spike Lee.

După unii ca Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Léaud, Agnès Varda şi Alain Delon, ea va primi trofeul Palme d'or onorific, în semn de recunoaştere pentru „strălucitul parcurs artistic şi personalitatea unică”. 

„Cannes este un festival căruia îi datorez atât de multe, mi-a schimbat complet viaţa”, a spus Jodie Foster. „Prima mea prezenţă pe Croazetă a fost un moment definitoriu pentru mine. Să îmi prezint unul dintre filmele mele aici a fost mereu un vis al meu”. 

În mai 1976, la vârsta de 13 ani, ea a urcat prima dată treptele Palais des festivals, unde a fost prezentat „Taxi Driver” al lui Martin Scorsese, film recompensat cu Palme d'or. Patruzeci şi cinci de ani mai târziu, Foster revine pentru a primi ea însăşi un astfel de trofeu.

A jucat în aproximativ 50 de filme, a regizat patru, a primit două premii Oscar („The Accused”, în 1989, şi „The Silence of the Lambs”, în 1992), a jucat alături de actori ca Robert de Niro, Anthony Hopkins, Mel Gibson, Kristen Stewart, Denzel Washington, în regia unora ca David Fincher, Robert Zemeckis, Spike Lee, Alan Parker şi Claude Chabrol. 

Şapte dintre filmele ei, în care a jucat sau pe care le-a regizat, au fost prezentate la Cannes.

Preşedintele festivalului, Pierre Lescure, a transmis: „Jodie Foster ne-a oferit un minunat cadou prin prezenţa pentru a sărbători revenirea festivalului pe Croazetă. Aura ei este fără seamăn: ea întruchipează modernitatea, inteligenţa radiantă a independenţei şi nevoia de libertate”.

„Jodie nu încetează să se reinventeze”, a adăugat delegatul general Thierry Frémaux.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc între 6 şi 17 iulie. Selecţia va fi anunţată de Pierre Lescure şi Thierry Frémaux pe 3 iunie, la ora României 12:00.


source:news.ro
0