Premiera Națională Cinematografică a Filmului Carbon, regizat de Ion Borș va avea loc la Chișinău

Publicat: 8 septembrie 2022

Pe data de 4 octombrie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac” din Chișinău va avea loc premiera națională a filmului Carbon, regizat de Ion Borș. Filmările au durat 36 de zile și au avut loc în perioada august-octombrie 2020.

Trailer-ul filmului a fost lansat pe data 5 septembrie 2022. Lungmetrajul ilustrează Moldova anului 1992, din perioada conflictului armat de pe Nistru, și descrie povestea unui tânăr tractorist care trece prin mai multe dificultăți în încercarea sa anevoioasă de a-și împlini visurile.

Regizorul Ion Borș spune că subiectul filmului a fost inspirat din povestirile tatălui său.

Dat fiind faptul că tatăl meu a participat în luptele din stânga Nistrului această temă mi-a atras atenția încă din adolescență. Inițial intenționăm să fac o dramă, dar am avut mai multe discuții cu tatăl meu și mi-a povestit foarte multe momente haioase, absurde, ceea ce a fost nou pentru mine.

La etapa de dezvoltare a proiectului am fost cu Mariana Starciuc, autoarea scenariului, în zonele unde s-au dat lupte. Am stat de vorbă cu sătenii și la fel ne-au povestit istorii tragicomice, istorii care nu se povestesc în manualele de istorie de la școală sau la televizor. De aici a și venit ideea de a face cu totul altceva decât mi-am propus inițial - o comedie cu gust amar”, spune Ion Borș.

Anterior, Ion Borș a regizat și produs primul său scurtmetraj „Plus Minus Unu”, cu care a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de debut la Huesca Film Festival din Spania.

Unul dintre personajele principale ale filmului Carbon este Dima, rolul căruia e interpretat de Dumitru Roman. Pentru rezidentul din Zebra Show aceasta este prima apariție pe marile ecrane.

Din distribuție fac parte și Igor Caras-Romanov, Adriana Bîtcă, Constantin Haret și Ion Coșeru, precum și actorul român Ion Vântu, originar din Cernăuți.

Premiera filmului care va avea loc la Palatul Național "Nicolae Sulac" este o unică posibilitate de a fi printre primii spectatori ce vor viziona această peliculă, care a fost selectată pentru cea de-a 70-ea ediție a prestigiosului Festival Internațional de Film din San Sebastian.

Biletele online la premiera de pe data de 4 octombrie pot fi procurate aici.

source:Afisha.md
0