Actrița Jane Fonda a fost arestată pentru a patra oară

Celebra actriţă americană Jane Fonda a fost arestată pentru a patra oară în decurs de o lună, vineri, la Washington, unde a participat la un nou protest organizat pentru a sancţiona lipsa de implicare a politicienilor americani în privinţa pericolelor generate de schimbările climatice, informează AFP.

"De această dată, probabil că voi petrece noaptea în închisoare, dar sunt OK cu asta", a declarat actriţa şi activista americană în faţa jurnaliştilor prezenţi la faţa locului în momentul în care artista a fost arestată şi încătuşată de poliţiştii locali, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

"O noapte, e o nimica toată", a glumit Jane Fonda, reamintind că aceasta nu este prima ei arestare.

Alături de 30 de activişti şi de actriţele Rosanna Arquette şi Catherine Keener ca invitate vedetă, Jane Fonda s-a aşezat pe jos şi a început să scandeze sloganuri ecologiste într-o clădire administrativă a Congresului american, unde dreptul de a protesta este interzis, aşteptând ca agenţii de poliţie, de acum deja obişnuiţi cu protestele sale, să intervină pentru a o reţine şi a o conduce la un post de poliţie.

Actriţele Rosanna Arquette şi Catherine Keener au fost la rândul lor arestate şi încătuşate.

Jane Fonda, o legendă a cinematografiei americane, devenită după anii 1970 o înfocată activistă pacifistă şi feministă, a iniţiat la vârsta de 81 de ani o mişcare de nesupunere civilă inspirată de tânăra suedeză Greta Thunberg.

"Am fost inspirată de Greta Thunberg şi de tinerii elevi grevişti din lumea întreagă", a explicat cunoscuta actriţă, revendicând "privilegiul" conferit de notorietatea sa pentru a reaminti oamenilor "că ne confruntăm cu o criză care ar putea decide dacă generaţiile următoare, copiii şi nepoţii noştri, vor avea un viitor".

Şi este urgent ca oamenii să acţioneze, a mai spus Jane Fonda, care s-a deplasat în Vietnam în 1972 pentru a manifesta împotriva războiului. Acel protest i-a adus vedetei americane porecla "Hanoi Jane".

"Ne mai rămân 11 ani pentru a face cale întoarsă, va trebui să fim foarte curajoşi, foarte uniţi şi foarte hotărâţi", a explicat fiica actorului Henry Fonda, vineri, referindu-se la rapoartele ştiinţifice care vorbesc despre necesitatea unei reduceri drastice a emisiilor de carbon înainte de 2030 pentru a evita o încălzire catastrofală a climei de pe Terra.

În noua sa cruciadă pentru mediu, Jane Fonda susţine "Green New Deal", un ambiţios program de luptă împotriva modificărilor climatice, promovat de democraţi progresişti precum Elizabeth Warren, o candidată la nominalizare din partea Partidului Democrat în cursa pentru alegerile prezidenţiale americane din 2020.

Republicanii - inclusiv preşedintele Donald Trump - critică acest program, pe care îl consideră "prea radical".

"Ceea ce este cu adevărat radical este să nu faci nimic", a reacţionat Jane Fonda, asigurând că nu îi susţine public pe niciunul dintre numeroşii candidaţi democraţi care vizează prezidenţialele din 2020, deşi unii dintre ei "deţin nivelul de curaj necesar".

Acelora care o acuză că este "o socialistă", Jane Fonda le-a răspuns astfel: "Contribuabilii americani plătesc 16 miliarde de dolari în fiecare an pentru a subvenţiona industria combustibililor fosili, asta înseamnă socialism!".

Jane Fonda urmează să fie judecată sâmbătă dimineaţă pentru tulburarea ordinii publice, o infracţiune minoră, dar care ar putea totuşi să îi aducă o pedeapsă de câteva zile de închisoare din cauza numeroaselor sale recidive. Aceasta a fost cea de-a patra arestare în ultimele patru săptămâni consecutive pentru vedeta americană, în urma campaniei sale de conştientizare a politicienilor americani în legătură cu pericolele generate de schimbările climatice.

Jane Fonda a dezvăluit public faptul că s-a mutat la Washington pentru patru luni, cu scopul de a participa la proteste ecologiste.

În fiecare săptămână, Jane Fonda, însoţită de membri ai unor asociaţii ecologiste, dar şi de diverse vedete din industria de divertisment, se reunesc în ziua de vineri în faţa Capitoliului din Washington pentru a sublinia felul în care criza climatică se intersectează cu diverse aspecte ale vieţii umane, precum activismul, feminismul şi drepturile omului.

Jane Fonda a promis că va reveni şi vinerea viitoare alături de fondatorii brandului de îngheţată Ben & Jerry's - "care vor aduce multă îngheţată" -, după cum a precizat actriţa, care a anunţat participarea la acel protest a actorilor Diane Lane şi Mark Ruffalo.

Foarte hotărâtă în acest demers, Jane Fonda s-a declarat dispusă să fie arestată în fiecare zi de vineri, cel puţin până la jumătatea lunii ianuarie. După aceea, ea este aşteptată la Hollywood pentru a filma următorul sezon din serialul "Grace and Frankie".

Află mai multe noutăți pe canalul nostru de Telegram - Afisha.md. 

source:Agerpres.ro
0