Legendarul actor american Gene Hackman a împlinit vârsta de 90 de ani

Legendarul actor american Gene Hackman, laureat cu două premii Oscar şi patru Globuri de Aur, împlineşte joi venerabila vârstă de 90 de ani, departe de camerele de filmare care l-au consacrat în anii ’80 şi ’90 drept unul dintre marii artişti care au marcat o epocă, relatează EFE.

Actorul californian a avut o carieră frenetică în lumea cinematografiei, cu roluri în peste 80 de producţii pentru marile şi micile ecrane şi piese de teatru, cu interpretări memorabile în filme devenite clasice precum: „Bonnie and Clyde”, „The French Connection”, „The Conversation”, „The Domino Principle”, sau în saga „Superman”, printre multe altele. S-a făcut remarcat mai ales prin rolurile sale de „băiat rău” al Hollywoodului. Vocea sa răguşită şi statura impunătoare, 1,88 metri înălţime, se pretau acestui tip de personaje care i-au marcat cariera, scrie diez.md.

Gene Hackman s-a născut la 30 ianuarie 1930, în localitatea San Bernardino din California. După o copilărie grea în care tatăl său l-a părăsit, el a decis să se înroleze în US Navy la doar 16 ani, minţind în legătură cu vârsta sa. De abia la 30 de ani a decis să-şi încerce norocul în cinematografie. După ce a absolvit şcoala de teatru Pasadena Playhouse din Los Angeles, unde a legat o strânsă prietenie cu Dustin Hoffman, el a făcut primii paşi în piese de teatru ca „Children from their games”.

Punctul de răscruce al carierei sale, cum el însuşi afirmă, a fost rolul lui Buck Barrow din filmul „Bonnie and Clyde”, în regia lui Arthur Penn, care l-a consacrat la Hollywood şi pentru care a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar în 1967.

După acest rol, Gene Hackman nu s-a mai oprit din făcut filme, jucând pentru regizori reputaţi precum Arthur Penn, Clint Eastwood, Francis Fordd Cappola sau Woody Allen, devenind unul dintre cei mai aclamaţi actori ai deceniilor ’70 şi ’80. În 1972 a primit cea de-a treia sa nominalizare, fiind recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul său din „The French Connection”. Interpretarea detectivului Jimmy (Popeye) Doyle i-a adus şi Globul de Aur şi un premiu BAFTA.

Cariera lui frenetică s-a încheiat în 2004, când Gene Hackman a anunţat, într-un interviu cu Larry King, că renunţă la actorie. De atunci el s-a dedicat altor faţete ale artei, precum pictura sau literatura, mai ales ca autor al unor nuvele istorice care i-au permis, potrivit lui, „să-şi exercite libertatea de povestitor”.

Află mai multe noutăți pe canalul nostru de Telegram - Afisha.md. 

source:Diez.md
0