O echipă de jurnaliști ruși a venit să filmeze o emisiune în Moldova

Republica Moldova este atractivă pentru turiștii străini inclusiv prin sunetele sale, specifice gastronomiei, tradițiilor, culturii și instrumentelor populare. Membrii echipei show-ului televizat „Звуки Всюду” de la postul rus de televiziune „Поехали!TV” s-au aflat timp de o săptămână în Moldova, în calitate de turiști, perioadă în care ne-au străbătut țara în lung și-n lat pentru a descoperi farmecul țării noastre în varianta audio.

Emisiunea de călătorie „Звуки Всюду” de la „Поехали!TV” are un format neobișnuit: membrii echipei călătoresc prin lume pentru a identifica cele mai reprezentative sunete pentru țara în care se află. Iar din 2012 – anul lansării proiectului televizat, jurnaliștii au adunat o arhivă impresionantă de zeci de mii de sunete din cele peste 30 de țări în care au călătorit. În Moldova au fost motivați să vină… tot de sunete.

„Moldova a fost întotdeauna țara în care am vrut să ajung, pentru că în copilărie mergeam la un club de dansuri populare unde interpretam dansuri specifice țărilor din URSS. Întotdeauna mi-am dorit să dansez anume dansurile populare moldovenești pentru că ritmurile, mișcările energice, înflăcărarea caracteristice lor te făceau să nu poți sta locului, iar publicul era întotdeauna încântat.

La începutul dansului aveam și o strigătură tradițională pe care o țin minte și acum. Acesta a fost și motivul principal pentru care am vrut să venim aici. Le spuneam colegilor mei că anume aici vom găsi multe sunete autentice. Ne-au marcat foarte mult sunetele vioarei, ale țambalului, ale naiului. În general, muzica populară este foarte vioaie”, a spus producătorul emisiunii, Rustem Adnabaev.

Ideea show-ului este strâns legată de activitatea prezentatorului Ruslan Farșatov, care își împarte viața între muzică și călătorii. Muzica și sunetele specifice țărilor pe care le vizitează sunt neapărat incluse în emisiunea „Звуки Всюду”, scopul căreia e să promoveze turismul în țările din spațiul CSI.

„Sunetele Moldovei cu care plec de aici sunt cele ale dovleacului decorativ, pe care îl întâlnești în satele Găgăuziei, ale dopului unui butoi de vin atunci când îl deschizi, ale levănțicăi în timpul recoltării, ale cărților de joc din curțile țiganilor din Soroca și, desigur, cele mai melodioase sunete sunt cele ale instrumentelor naționale.

Pentru mine Moldova s-a asociat în primul rând cu vinul, cu romii și comunitatea lor, în sensul bun. Dar când am ajuns aici, am înțeles că Moldova este țara festivalurilor. Poți să vii în Moldova și neapărat vei ajunge la vreun eveniment frumos: festival de muzică folk, festival de operă, orice. Aici aveți chiar și un festival dedicat căpșunilor. Este incredibil. Este țara festivalurilor, nu am întâlnit niciodată așa ceva”, a comentat prezentatorul emisiunii, Ruslan Farșatov.

Timp de o săptămână, jurnaliștii ruși au filmat în mai multe vinării, inclusiv cele care găzduiesc cele mai mari galerii vinicole ale Moldovei. Au aflat despre tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru și au gustat și vinul Moldovei – produs al mândriei naționale.

Pentru a reflecta autenticitatea gastronomică a țării, echipa emisiunii „Звуки Всюду” a fost și în comunitatea etnică din Găgăuzia, apoi a ajuns și în Soroca, unde gazdă i-a fost chiar baronul romilor. Programul a mai inclus vizitarea festivalului de operă în aer liber „DescOperă”, cel al tradițiilor de la Domulgeni, dar și excursii la complexele monastice care au conservat timp de sute de ani cele mai sacre tradiții.

Turul oaspeților străini face parte din planul de acțiuni implementat de Agenția de Investiții în vederea promovării Moldovei ca destinație turistică atractivă, de unde să revii cu istorii captivante și impresii de neuitat.

Anterior, Agenția de Investiții a sprijinit organizarea tururilor informaționale în Moldova pentru reprezentanții agențiilor de turism din Germania și Belarus. Tur-operatorii au „gustat” din amalgamul de experiențe unice: peisaje impresionante și viața autentică de la sate, farmecul „perioadei sovietice”, conservat de localitățile din stânga Nistrului, vinuri de calitate și kilometri întregi de galerii vinicole – atracții care ne duc faima în întreaga lume.

Află mai multe noutăți pe canalul nostru de Telegram - Afisha.md.

source:zugo.md
0