Paco Rabanne a murit. Designerul avea 88 de ani

Publicat: 4 februarie 2023

Paco Rabanne, designerul de origine spaniolă cunoscut pentru ansamblurile sale metalice și pentru modelele sale din anii 1960, a murit la vârsta de 88 de ani în Portsall, Marea Britanie.

Moartea lui Francisco Rabaneda y Cuervo, numele de naștere al lui Paco Rabanne, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al grupului spaniol Puig, care controlează marca Paco Rabanne, din care acesta a ieșit în urmă cu două decenii, scrie Reuters.

„Paco Rabanne a făcut ca transgresiunea să fie magnetică. Cine altcineva ar putea determina femeile pariziene la modă să ceară rochii din plastic și metal? Cine altcineva în afară de Paco Rabanne ar fi putut imagina un parfum numit Calandre – cuvântul înseamnă grilă de automobil, știți – și să-l transforme într-o icoană a feminității moderne? Acest spirit radical, rebel, l-a diferențiat”, a declarat José Manuel Albesa, președintele diviziei de modă a Puig.

„Odată cu dispariția sa, ne amintim încă o dată de influența sa enormă asupra modei contemporane, un spirit care trăiește în continuare în casa care îi poartă numele”, a adăugat Albesa.

La rândul său, Marc Puig, președinte și director executiv al Puig a declarat că designerul „va rămâne o sursă importantă de inspirație pentru echipele Puig de modă și parfumuri, care lucrează în permanență împreună pentru a exprima codurile radical moderne ale domnului Paco Rabanne”.

Născut la 18 februarie 1934 în orașul Pasaia, din Comunitatea Autonomă a Bascilor, Rabanne s-a mutat cu familia sa, la vârsta de 5 ani, în Franța. După ce s-a stabilit la Paris, a studiat arhitectura la Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts. A făcut repede cunoștință cu lumea modei, pentru că mama lui a lucrat în atelierul creatorului de modă Balenciaga din San Sebastian.

La început a creat accesorii pentru creatori de modă precum Givenchy, Balenciaga și Dior. În 1963 a prezentat prima sa colecție de costume, în care a folosit materiale precum plasticul, hârtia și aluminiul. Din acel moment, a creat un imperiu în lumea modei, de la haute couture, îmbrăcăminte și parfumuri până la obiecte decorative. Marca sa a devenit parte a grupului spaniol Puig în 1986.

source:Afisha.md
0