Top 15 interpreți din Moldova care au cucerit lumea în ultimii 10 ani

Pe final de an și deceniu, facem socoteala în toate domeniile. În această perioadă, interpreții din Republica Moldova au depășit granițele țării și au devenit populari pe piețe mai mari precum România, Rusia, Ucraina, Germania, Canada și altele.

Carla’s Dreams, Vanotek, Olga Verbițchi și mulți alții, transmite Știri.md cu referire la moldova.org:

Carla’s Dreams este un proiect muzical din Republica Moldova care a luat ființă pe 18 ianuarie 2012. Numele trupei vine de la Karla, un personaj masculin din romanele autorului John le Carré. 

Trupa a devenit cunoscută nu doar pentru cântece, dar și pentru stilul lor. Membrii întregii trupe urcau pe scenă cu fețele pictate cu straturi groase de vopsea, purtau hanorace cu glugă și ochelari de soare.

Au intrat pe sub pielea multora și au creat dependență neobișnuit de plăcută. Carla’s Dreams sunt unici prin ceea ce fac: melodii, versuri, mesaje. 

Ei folosesc un argou personalizat, iar piesele lor evocă realități din viața cotidiană. Piesa care a rămas întipărită în mințile oamenilor din multe țări din Europa este „Sub pielea mea”. Single-urile lor au ajuns în topurile muzicale și au adunat sute de milioane de vizualizări pe Youtube.

Irina Rimes este o cântăreață și compozitoare din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în București. Irina Rimes a devenit cunoscută în Republica Moldova după ce a participat în 2012 la concursul Fabrica de staruri, unde a ajuns până în finală. Ulterior, s-a mutat în România. 

În 2016, și-a relansat cariera cu piesa „Visele”, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. 

Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Bolnavi amândoi” sau „Nu știi tu să fii bărbat”, ce au transformat-o pe Irina Rimes într-una dintre cele mai de succes cântărețe din România, cu peste 200 de milioane de vizualizări pe YouTube. 

De asemenea, ea a compus numeroase cântece pentru alte artiste, printre acestea numărându-se Andra, Inna, Alina Eremia, Raluka sau Antonia. 

În 2019 revista Forbes România a inclus-o în topul celor mai de succes tineri din generația „sub 30 de ani”.

The Motans este o formație muzicală din Republica Moldova, lansată în anul 2015. Este formată din solistul Denis Roabeș, Damian Rusu la chitară, Ali Said la tobe, Matei Căpitanu la bass. 

Trupa combină mai multe stiluri muzicale printre care cel mai recunoscut este pop. Au scris hituri de top în România, printre care cel mai cunoscut este „Versus”.

Mark Stam este un cântăreț și compozitor din Republica Moldova, care în prezent activează și locuiește în București. 

Mark Stam a devenit cunoscut în Republica Moldova după ce a participat în 2013 la concursul-show Moldova are Talent, iar după apariția sa pe YouTube a semnat cu label-ul Spoiala Brothers.

Luna martie 2017 a marcat lansarea primului single, „A murit iubirea”, urmat de piesa în limba engleză „Days are coming” și „Doar Noi” care au fost lansate în luna iulie a aceluiași an. 

În 2018, și-a relansat cariera în România cu piesa „Doar Noi” în colaborare cu Alina Eremia, care a ocupat locul 1 în clasamentele radio din România. 

Aceasta a fost urmată de alte hituri precum „IMPAR” sau „Vina Mea”, ce l-au transformat pe Mark Stam în unul dintre cei mai de succes cântăreți din România, cu peste 27 de milioane de vizualizări pe YouTube.

În 2019 și-a lansat piesa „Nesimțit”, care a adunat 3 milioane de vizualizări pe Youtube, în mai puțin de 1 lună.

Vanotek (Ion Chirinciuc) este un producător și DJ român din Republica Moldova. El a pășit în industria muzicală la 17 ani, iar într-un timp foarte scurt a început să colaboreze cu mulți artiști faimoși. Printre piesele lansate de Vanotek se numără „My Heart is Gone”, „Take the Highway”, „În dormitor” și „Tell Me Who”. 

Vanotek a produs și piesa „Fete din Balcani” a cântăreței Corina, devenită hit și al cărei clip este astăzi unul dintre cele mai vizualizate videoclipuri românești de pe YouTube.

După lansarea piesei „My Heart is Gone” în colaborare cu Yanka, piesă ce a stat săptămâni întregi în topurile din România, Vanotek a revenit cu „I’m Coming Home” cu The Code & Georgian. 

La cererea fanilor și a publicului care a îndrăgit piesa, Vanotek a decis să se înscrie la Eurovision și a ajuns pe locul 2 al Selecției Naționale 2016. 

Melodia a fost apreciată și în țări precum Germania, Anglia și Portugalia cerând să o difuzeze la posturile lor de radio. „My Heart is Gone” a fost nominalizată de MTV Europe Music Awards pentru categoria „Best Romanian Act”.

Single-ul „Tell Me Who”, lansat în martie 2017 în colaborare cu Eneli (Ileana Popescu), s-a bucurat de succes atât în Rusia, cât și în România, și a urcat până pe locul 86 în top Shazam Worldwide. 

Piesa a fost licențiată la Ultra Music, casă de discuri din Statele Unite, care se concentrează pe muzică dance electronică.

Olga Verbițchi, o tânără din mun. Chișinău, a devenit cunoscută atât în Moldova, cât și în România, în anul 2016, când a câștigat la concursul „X Factor“ România. 

Deși anterior nu credea că va reuși să treacă de audiții, adolescenta a reușit să topească inimile a milioane de oameni care au votat-o pe protejata lui Carla’s Dreams.

După succesul răsunător și trofeul X Factor România, Olga Verbițchi și-a lansat primul single din carieră „Prietena ta”, clipul care a adunat peste 100 de mii de vizualizări în mai puțin de 24 de ore.

Dan Bălan este un interpret, compozitor, producător, instrumentist, textier din Republica Moldova.

El era unul dintre membrii cunoscutei trupe O-zone, care, la începutul lui 2000, a cucerit întreaga lume cu piesa „Dragostea din tei”.

După desființarea trupei, Dan Bălan începe un proiect solo. În aprilie 2010, este prezentat oficial noul single „Chica Bomb”, care devine în scurt timp hit incontestabil și se plasează în top 10 în chart-urile mai multor țări europene, printre care Marea Britanie, Germania, Danemarca, Austria și România. În Rusia și Grecia piesa ajunge pe prima poziție.

După un asemenea succes, Dan decide să se orienteze către piața muzicală din Europa de Est. Ceea ce i-a reușit. Piesele lui au ajuns în topurile rusești și ucrainene, iar ulterior, devine jurat la „Vocea Ucrainei”.

Sasha Lopez (Sergiu Istrate) este un muzician, compozitor, DJ și producător muzical român originar din Republica Moldova, care acum locuiește în București. De muzică s-a apucat din copilărie, iar la vârsta de 17 ani a devenit DJ profesionist.

În 2006, împreună cu DJ Nash, a pus bazele proiectului Studio One, iar un an mai târziu și-a mărit formula cooptând-o pe Tania Cerga, ca solistă. 

Studio One a reușit în scurt timp să aibă mult succes, depășind granițele României. Single-ul lor „Everytime” a intrat repede în topurile internaționale de specialitate și a fost inclus pe celebra compilație a label-ului Ministry of Sound 2008. 

În 2010, Sergiu Istrate decide să se mute la București și prezintă „MADAM”, feat And Adam. 

Cel de-al doilea single al său – „All My People” , a devenit cea mai difuzată piesă românească de la sfârșitul anului 2011, conform Mediaforest Romania. La scurt timp, a ajuns numărul 1 în peste 20 de țări din Europa, Canada, America Latină și Asia. 

Până la finele anului 2013, Sasha Lopez a reușit să adune 200 milioane de vizualizări pe YouTube, două discuri de aur: în Canada și Japonia; și peste o jumătate de milion de copii de single-uri digitale vândute cu „All My People”.

În anul 2012, Carnavalul de la Rio a fost deschis pe melodia sa „All my people”. În 2015, piesa sa „Kiss U” a ajuns numărul 1 în Italia și Spania, aceasta fiind și prima piesă scoasă la o nouă casă de discuri – Global Records.

SunStroke Project este o formație muzicală din Republica Moldova, care în anul 2017, la Eurovision Song Contest din Kiev, trupa reușește să se claseze pe locul III, după Portugalia și Bulgaria. 

Ei s-au întipărit în memoria oamenilor cu prestația virtuoasă a saxofonistului formației (Serghei Stepanov) la Eurovision, el a produs un fenomen pe internet, numit „Epic Sax Guy”.

Clipuri remixate cu prestația sa au adunat milioane de vizualizări pe Youtube. Au fost create și câteva versiuni de „10 ore de Epic Sax Guy”, primele două cele mai populare din ele acumulând 16 milioane și, respectiv, 10 milioane de vizualizări.

Cleopatra Stratan este o cântăreață din Republica Moldova. Deși a devenit cunoscută la vârsta de 3 ani, când a cântat „Ghiță”, aceasta nu a apărut în fața publicului timp de mai mulți ani.

Ea revine pe scena muzicală românească în 2018, când lansează mai multe piese. Single-ul „Te las cu inima” s-a bucurat de un real succes, în doar 10 zile a atins pragul de 5 milioane de vizualizări. 

Tânăra și-a propus să cucerească și piața muzicală din Rusia, de aceea, în această vară a început să cânte în rusă, iar piesa care a urmat a fost „Angela“, exact ca noul nume de scenă cu care își dorește să cucerească publicul rus.

Iuliana Beregoi este adolescenta din Republica Moldova care a cucerit inimile tinerilor din România și Rusia. Are peste 400 de mii de abonați la canalul ei de YouTube. 

Cântă, dansează, joacă şi este unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri. Când avea 12 ani, Iuliana a impresionat în finala show-ului „Vocea Rusiei Junior” cu piesa „Lupii”.

Pe lângă vlogging, Iuliana a lansat și câteva single-uri foarte bine primite de public – „Vina Mea”, care a adunat peste 14 milioane de vizualizări, precum și „Fac ce simt”, care a adunat 2 milioane de accesări la doar o săptămână de la lansare.

Ionel Istrati este un cântăreț și compozitor din Republica Moldova. Apare pe scenă la vârsta de 8 ani, cântă la acordeon și pian. 

Vocea, ținuta scenică și perseverența îi aduce în următorii 5 ani în palmares 4 Grand Prix-uri și 16 premii de gradul I, inclusiv la Mamaia Copiilor din România și Утренняя звезда din Rusia.

În 2010 își lansează primul album și piesa „Люблю тебя”, șlagărul cu milioane de vizualizări. 

În 2012, lansează o nouă piesă „Eu numai, numai” care a fost apreciat în țară și în afara ei. 

Piesa devine celebră chiar în Rusia, Kazahstan, statele baltice sau Europa de Vest. În 2016, artistul face un turneu prin cele mai mari orașe din SUA, Rusia, Grecia, Franța, Italia unde evoluează pentru diaspora, bucurându-se de mari succese.

Arsenium, fostul membru O-Zone, continuă să creeze piese și să adune milioane de vizualizări peste hotarele țării, în special, după ce s-a stabilit cu traiul în Rusia.

După destrămarea trupei O-Zone, Arsenie Todiraș a încercat să se impună pe piața muzicală din România, după care a plecat în Spania, iar în cele din urmă, a ajuns în Rusia. Piesele lui ocupă locuri fruntașe în topuri, iar de anul trecut a fost ales jurat la o emisiune TV din Rusia.

Brio Sonores este o trupă din Republica Moldova de muzică pop, dance și cross-over clasic. Împreună au câștigat cea de a patra ediție a concursului „Români au talent” în 2014. Au susținut numeroasele concerte în România, Marea Britanie, Turcia, Rusia etc.

În 2013, formația și-a schimbat genul de muzică cântat și a decis să abordeze genul PopOpera. Din acel moment, trupa a început să evolueze la diverse tipuri de evenimente, concursuri și festivaluri naționale și internaționale.

În prezent, membrii grupului artistic sunt soliști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, dar și studenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea canto academic. Din anul 2019, trupa Brio Sonores îl are ca producător pe compozitorul rus Igor Krutoi.

Ana Munteanu este tânăra care a câștigat marele trofeu de la „Vocea României 2017”.

După încheierea concursului, Ana s-a reîntors pe băncile liceului de muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău, dar n-a lăsat nici muzica deoparte. 

Între timp, a primit rolul principal în musical-ul „Mamma Mia!”, Sophie, şi în paralel merge constant la studio, unde înregistrează piese noi.

Dacă ne-a scăpat cineva, te rugăm să ne spui! Altfel, îți urăm la mulți ani!!!

Află mai multe noutăți pe canalul nostru de Telegram - Afisha.md.

source:moldova.org
0