Restaurante

Vinaria Milestii Mici

Ialoveni, com. Milestii Mici
PlaceImage

Peste 50 km de galerii subterane sunt transformate in depozite vinicole in satul Milestii Mici, situata la 20 km spre sud de Chisinau.

Minuţioase sunt incercările de a intelege lumea infinită şi simbolică a vinului. Şi cum nu există soiuri similare de vin, aşa nu există şi două vinuri identice. "Cabernet", "Cahor", "Muscat", "Aligote" – în fiecare dintre ele se găseste sufletul creatorului, energia si inspiratia sa, dar totodata aceaste vinuri sunt percepute ca o parte a istoriei universale a vinificaţiei, o parte integrantă a culturii.

Republica Moldova a obtinut titlul de "ţara cu portile deschise în paradisul vinului",deoarece producerea vinului este indeletnicirea de baza a moldovenilor. Oricine intra aici este binevenit. Departe de hotarele republicii este bine cunoscută, apreciată şi iubită producţia Combinatului de Vinuri de Calitate "MILEŞTII MICI", cel mai vechi loc de păstrare a "băuturii sacre". Loc ce pastreza   minunea de la Milestii Mici.
"Urmele istoriei" se resimt pretutindeni. O raritate specifică este butoiul  împietrit solemn pe postamentul de la intrarea în combinat. Anume acest butoi pe parcursul a multor ani a oferit fortele naturale ale stejarului minunatului vin "Cabernet".

Cu milioane de ani in urmă pe teritoriul actual al Moldovei se afla Marea Sarmatică, acum însa aici se află o mare de vinuri cu nuanţe variate de gust. Valoarea lor, ca şi a vinurilor spumante  "Moldova de Lux" – poate fi apreciată în sălile de degustare, alături de diversele meniuri alese la discretia clientilor.
Inconjurat de o aura romantică, acest depozit natural de vinuri – cel mai mare din lume – a aparut în galeriile calcaroase la adancimea de 30-85 metri in anii '70 ai secolului trecut.
Vinurile păstrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, între 1986 şi 1991. Spiritul vremurilor de odinioara se resimte în acest oras vinicol subteran, crescut din tunelurile largi. Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totală de 200 km pot fi parcurse cu transportul. Iar străzile oraşului vinicol subteran ,amplasate pe o suprafata de 55 km, sunt pline cu budane de stejar, care asemeni unor străjeri stau de veghe dea lungul anilor.

Temperatura constantă de 12 - 14°C si umiditatea relativă de 85-95% ale acestui "regat vinicol" contribuie ideal atît la păstrarea rezervelor strategice moldoveneşti, cat şi la descoperirea calitaţilor naturale ale vinurilor de elită. Din toate regiunile tării aici au fost aduse vinurile anilor cu cea mai buna recolta si au fost stocate pentru invechire. La moment IS CVC «  Mileştii Mici » dispune de viţa de vie proprie, dar mai procura struguri şi de la alte companii, în dependenta de amplasarea lor geografica , în vederea producerii unui anumit fel de vin.

Astăzi "imparaţia subterană" provoaca emoţiile vizitatorilor ca şi odinioară. Fericiţilor care au ajuns aici, li se ofera posibilitatea de a călători pe bulevardele umbrite şi pe străzile cu şiruri lungi de budane pline cu vin. Pot vizita Colectia de Aur descoperind frumuseţea cazelor ninse, în care sunt aranjate cu grija sticlele pretioase. Acoperite de atributul vechimii – panza de paianjen si praf cărunt – ele atrag, aidoma unui magnet, privirile. Şi ca trecerea în alt timp sa fie mai emotionanta, tuturor doritorilor li se oferă harta galeriilor de vinuri, sigilata cu ceara roşie. Iar cei ce vor sa se reintoarca, pot procura cite o sticla cu vin de colectie, eticheta careia reprezinta harta galeriilor subterane.

De unde porneste renumele vinicol al Moldovei? Cu convingere deplina se poate afirma: de la "Colectia de Aur" MILESTII MICI. In ea se pastreaza circa 1.5 milioane de butelii de vinuri armonioase, datînd din perioada de inflorire a vinificaţiei moldovenesti. "Pinot", "Traminer", "Muscat", "Riesling", "Feteasca", "Dnestrovskoe", "Milestskoe", "Codru", "Trandafirul Moldovei", "Auriu", "Cahor-Ciumai",”Marsala”,”Utreneaia Rosa”,”Nejnosti” etc. Toate sunt fabricate in stricta conformitate cu traditiile vechi moldovenesti, sunt lasate pentru maturare intr-o atmosfera de liniste si tihna. In fiecare picatura a acestora se resimte focul soarelui si forţa sevei pămantului.

In septembrie 2002 Combinatul de Vinuri de Calitate "MILESTII MICI" s-a invrednicit de onoarea de a desfasura prezentarea vinurilor sale de colectie la Strasbourg in incinta Adunarii Generale Parlamentare a Consiliului European.
La prezentare au participat mai mult de 500 de parlamentari europeni, care au dat o apreciere inalta calităţii vinurilor de Milestii Mici.
Gustand din rezervele de elită ale depozitului de vinuri, puteti alege tipul de vin dorit. Toate au o personalitate pronunţata şi provoacă doar bucurie. Lasa-ti sufletul sa te inspire!

ic/kitchen_type Created with Sketch.
moldovenească, gagauză
ic_parking_ Created with Sketch.
Parcare