Expoziția "Păpuși Japoneze"

PreviewImage

Păpușa ocupă un loc aparte în cultura Japoniei. Fiecare păpușă are o semnificație distinctă și un scop bine definit, care sunt strâns legate de viața cotidiană.

Marți, 5 februarie, 2019, ora 16.00 Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, în colaborare cu Fundația Japoneză și Ambasada Japoniei în Republica Moldova va inaugura Expoziția itinerantă a Fundației Japoneze în străinătate "Păpuși Japoneze".

Tradițiile vechi japoneze, cum ar fi Hina Matsuri (Festivalul fetelor), au format această cultură unică de păpuși. Această pasiune tradițională pentru păpuși a dus la convingerea că păpușile nu sunt doar jucării pentru copii, ci și opere de artă care trebuie expuse și admirate. Plus la toate, teme specifice spectacolelor Noh și Kabuki au fost întroduse în cultura păpușilor, creând, astfel, stiluri nelimitate.

În prezent, meseriașii, care folosesc metode vechi, creează păpuși tradiționale japoneze, înalt apreciate de către cei pasionați de arta decorativă. De-a lungul timpului, mulți artiști au creat păpuși japoneze unice pentru lumea artei decorative.

Păpușile japoneze se caracterizează prin expresivitatea lor facială. Acestă expresivitate se obține prin sculptarea cu atenție a stratului exterior al cochiliei pulverizate, care acoperă fețele păpușilor. O altă caracteristică importantă o reprezintă cromatica deosebit de frumoasă a păpușilor care demonstrează bogăția costumului vechi și a spectacolului.

Această expoziție prezintă modele variate de păpuși, unice în felul lor. Sperăm să vă bucurați de frumusețea acestor păpuși și s-o păstrați în inima voastră.