Spărgătorul de Nuci de Piotr Ceaikovski (21.03)

PreviewImage

Operă în două acte

Actul I

Acţiunea se desfăşoară într-un mic orăşel din Germania. În casa domnului Stahlbaum domneşte atmosfera de sărbătoare din ajunul Crăciunului. Părinţii fac ultimele retuşuri la pomul de iarnă, aşezând lângă el cadourile pentru copii. Se aprind beculeţele şi se deschide uşa. Marie şi Fritz, copiii domnului Stahlbaum dau buzna în cameră. Îi urmează verii şi verişoarele cu părinţii lor. Copiii se aşează în rând şi încep un marş voios.

După dansul adulţilor, vine şi unchiul Drosselmeyer, care este naşul micuţilor Fritz şi Marie.

Acesta este aşteptat cu nerăbdare, căci le aduce copiilor, de fiecare dată, surprize neobişnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. El le-a pregătit un cadou nemaipomenit, un Spărgător de nuci, o păpuşă nostimă, care cu uşurinţă sparge nucile. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câştigă disputa, iar Marie izbucneşte în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei Spărgătorul de nuci. Fritz îl azvârle râzând şi îl strică, în timp ce Marie îl consolează. S-a făcut târziu. Mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Marie îşi ia rămas bun de la Spărgătorul "bolnav" şi copiii se duc la culcare.

După puţin timp, Marie se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu şi astfel evenimentele acestei seri continuă...

Actul II
Marie şi prinţul plutesc în luntrea magică prin împărăţia verde a Pomului de Crăciun. Împreună cu ei, călătoresc şi prietenii lor. Tot mai aproape este steaua miraculoasă. Visul este aproape realizat...

Pe neprins de veste, ei sunt atacaţi din nou de Regele Şoarecilor cu armata sa. Prinţul se avântă din nou în luptă. Toţi urmăresc speriaţi lupta. Prinţul răpune duşmanul.

Prietenii sărbătoresc victoria. Păpuşile dansează. Lumânările sclipesc tot mai mult, Pomul învie. Şoarecii răi sunt învinşi! În sfârşit, Marie şi Prinţul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăţia dulciurilor. Prinţul-spărgător povesteşte Zânei dulciurilor şi suitei acesteia întâmplarea, subliniind intervenţia curajoasă a Mariei împotriva regelui şoarecilor. Tânăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol, arab, chinezesc, rusesc, italian, francez etc. Marie şi Prinţul execută un pas-de-deux magnific, apoi toată suflarea se angrenează în marele Vals al florilor din final.

Ce păcat că totul a fost doar un vis!

A trecut Noaptea de Crăciun, iar odată cu ea şi cele mai frumoase iluzii... Marie, care trăise un vis de poveste, stă acasă lângă Pomul de Crăciun, iar în braţe ţine păpuşa – Spărgătorul de nuci.


Dirijor: Svetlana Popov
După versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann „Spărgătorul de nuci și Regele șoarecilor”
Scenariul: Marius Petipa
Coregrafia: Iurii Grigorovici (Moscova)
Scenografia: Semion Virsaladze (Moscova) 

- Prin achiziţionarea biletului, cumpărătorul se obligă să accepte şi să respecte următoarele precizări. Biletul poate fi schimbat sau returnat în următoarele situaţii: amânarea sau anularea spectacolului, informarea incorectă a publicului pe site-ul oficial sau pe contul de Facebook al TNOB. Neprezentarea la ora indicată pe bilet, nu dă dreptul la returnarea costului biletului sau la utilizarea sa la o reprezentaţie ulterioară.

- Accesul în sală este permis până la ora de începere a reprezentaţiei. După această oră accesul se face doar la pauză sau în cazul în care sunt locuri libere la balcon.

- În timpul spectacolului, este interzisă folosirea telefoanelor mobile, a aparatelor fotografiat, sau a celor de înregistrare audio/video.

- Pentru asigurarea confortului spectatorilor din sala de spectacole, nu este permis accesul copiilor sub vârsta de 7 ani la reprezentaţiile TNOB.

 

Spectacolele sunt adaptate condițiilor și cerințelor pandemice.

Nu se admit în sală persoanele fără masca de protecție.

Chișinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 152
150 - 300 Леев
+37376095999 | +37378403403