Отдых и развлечения

Biblioteca Onisifor Ghibu

Открыто до 18:00Chișinău, str. Nicolae Iorga
PlaceImage

Biblioteca „Onisifor Ghibu” este o filială a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”, prima bibliotecă de carte românească din Chișinău. Este situată în centrul Chișinăului. Dispune de o colecție formată exclusiv din carte românească (transmisă de Biblioteca Metropolitană București), care mereu se completează cu ediții noi, în majoritate enciclopedice.

Biblioteca „Onisifor Ghibu” a fost deschisă la 15 ianuarie 1992. Ideea de prima bibliotecă de carte românească a venit de la Gheorghe Buluță, directorul Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din București, în 1990. Protocolul a fost semnat de primarul Chișinăului, Nicolae Costin, și primarul Bucureștilor, Ștefan Ciurel, și contrasemnat de directorii ambelor biblioteci, respectiv Gheorghe Buluță și Lidia Kulikovski. Pe parcursul anilor Biblioteca „O. Ghibu” a fost condusă de Romela Osoianu, Saida Oanță (interimar), Elena Vulpe (1994-2012) și Vitalie Răileanu (din 2012).

Colecția bibliotecii constituie peste 54 de mii de documente cu caracter enciclopedic și universal. Biblioteca beneficiază de donații de carte din partea unor organizații și autori autohtoni, care sunt protagoniștii unor activități organizate de bibliotecă. Biblioteca deține și o colecție digitală, formată din CD-uri, cărți și documente digitizate, site-uri.

Bibioteca oferă servicii tradiționale (împrumut / consultare, asistență informațională, prelungirea termenului de împrumut, rezervarea documentelor, activități culturale) și servicii moderne la necesitățile comunității. Biblioteca organizează numeroase activități, conferințe, simpozioane, mese rotunde, ateliere profesionale și de dezbateri, de creație, concursuri, zile și expoziții tematice, recitaluri, întâlniri și dialoguri cu personalități literare, politice, culturale, științifice, expoziții de carte, dar și de pictură, de fotografii, de documente. Tot aici funcționează laboratorul de cercetări literare și bibliografie „Onisifor Ghibu”.